Oświadczenie KOD w sprawie partii politycznych

Warszawa, dn.15.02.2016

OŚWIADCZENIE KOMITETU OBRONY DEMOKRACJI

Komitet Obrony Demokracji stanowczo protestuje przeciwko próbom wciągania w gry polityczne i sugerowania, że KOD będzie się kiedyś ubiegać o władzę, co sugerują niektóre nieprzychylne nam media.
KOD nigdy nie będzie partią polityczną ani nie będzie startować w żadnych wyborach. Jesteśmy ruchem społecznym, którego celem jest obserwowanie działań władzy, protest przeciwko naruszaniu zasad demokracji oraz łamaniu Konstytucji RP. Chcemy obserwować polską scenę polityczną, a nie zaistnieć na niej jako jedna z sił walczących o władzę. Chcemy współpracować ze wszystkimi, którzy podzielają nasz punkt widzenia na sytuację w Polsce, w tym z partiami opozycji parlamentarnej i pozaparlamentarnej, ale jako ruch obywatelski, a nie konkurencyjna partia polityczna.

Stanowczo powtarzamy – jesteśmy ruchem obywatelskim, a nie przyszłą partią polityczną. I to się nigdy nie zmieni.

Zarząd Komitetu Obrony Demokracji

Pobierz treść oświadczenia w pliku PDF

27 komentarzy do "Oświadczenie KOD w sprawie partii politycznych"

Powiadom o

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Albertw
2 lat 9 miesięcy temu

Dla mnie KOD jest odpowiedzią na wieloletnie zaniedbanie w kształtowaniu społeczeństwa obywatelskiego. MY NARÒD, to hasło, ktòre nie porwało, zostało już wykorzystane po zrywie lat 80′. JA OBYWATEL w demokratycznej Polsce, to moje zawołanie. Dlatego, obserwując pytam (nie z przekory, nie dla władzy). Jaki jest stosunek wojska do faktu łamania konstytucji przez cywilnych zwierzchnikòw? Wojsko, policja i inne służby przysięgając właśnie na konstytucję. Jak mierzyć polskość, przynależnością narodową, czy obywatelstwem? Pytań aż nadto,
POZDRAWIAM

Wacek
2 lat 8 miesięcy temu

Konstytucja nie jest łamana przez cywilnych zwierzchników obecnego rządu. Ja uważam że to wy łamiecie demokrację.

Zdzisław
2 lat 8 miesięcy temu

Wacku. Jeśli tak uważasz, to chyba naprawdę nie zrozumiałeś i nie pojąłeś grozy sytuacji. Jeżeli dla Ciebie manipulowanie przy konstytucji i ubezwłasnowolnianie TK, jedynego strażnika tejże, jest normalne, to odsyłam Cię do publikacji dotyczących dojścia Hitlera do władzy. Mam nadzieję, że po przeczytaniu opracowań historycznych wyciągniesz właściwe wnioski. Większość systemów totalitarnych zaczynało od rozwalenia konstytucji.

jurek
2 lat 8 miesięcy temu

Gdybyś Zdzisiu żył w latach 50, 60 a nawet 70 ubiegłego wieku nie pisał byś takich bzdur kilka razy a tylko raz. Dlaczego? Zapytaj tych którzy wtedy żyli.

Jerzy
2 lat 8 miesięcy temu

Sam napisałeś, że obecny rząd ma zwierzchników!!! Pomyśl dlaczego? W poście wyżej chodziło o cywilnych zwierzchników wojska i policji, którzy naginają prawo dla własnej wygody.

adam
2 lat 9 miesięcy temu

jestem za a nawet za, KOD musi być ruchem społecznym a nie partią polityczną , zadaniem ruchu społecznego jest wspieranie demokracji i pilnowanie by nie było tak że władza rządząca robi co chce w ime tak zwane ichj demokracji .

Piotr
2 lat 8 miesięcy temu

W pełni zgoda, tym nie mniej nie wykluczyłbym poparcia lub wręcz zgłoszenia własnego kandydata w wyborach prezydenckich, Taki kandydat mógłby stać się rzeczywistym gwarantem niezależności urzędu prezydenta od partii politycznych, a tym samym faktycznie zostać prawdziwym prezydentem wszystkich Polaków.

Bogusław
2 lat 9 miesięcy temu

Nie jesteśmy, nie będziemy, nie zamierzamy być partią polityczną. Zgoda, Chciałbym jednak powiedzieć, może nie tylko od siebie, że nie będę potępiał tych członków KODu, którzy zechcą przystąpić do którejś z istniejących partii politycznych, albo założyć nową. W końcu – mają do tego prawo i jeśli podejmą taką decyzję z dobrą wolą, będę ich popierał.

Konvi
2 lat 9 miesięcy temu

A to dobre, no jak za komuny, albo jak w ZSRR..my nie jesteśmy, my zawsze tylko wierni ludowi, społeczeństwu, ale wiecie nie możemy zabraniać kariery politycznej swoim członkom…widzę że dawne broszurki partyjne musiały wpaść w łapki i wiedzę przyswajano bardzo sprawnie.

Rodz

@Konvi
Czy wg ciebie tylko ludzie bezpartyjni maja prawo uczestniczyc w opozycji do rzadzacych? Nie sadze, ze Twoja wypowiedz miala jakikolwiek sens. Dowartosciowujesz sie? Popatrz co sie stalo z ruchem pod nazwa „Solidarnosc”.

Roman
2 lat 8 miesięcy temu
Ja natomiast liczę, że wśród członków KODu znajdzie się grupa uczciwych, myślących ludzi chcących zrobić coś dobrego i stworzą nową partyjną inicjatywę dla niezmieniających się gęb, które oglądam w sejmie od początku lat dziewięćdziesiątych w różnych partiach politycznych. Oczywiście celem pilnym i nadrzędnym jest obecnie kontrola przestępczego rządu PIS oraz minimalizowanie szkód, które wprowadza. Do osiągnięcia tego celu KOD nie może przejawiać jakichkolwiek sympatii politycznych ponieważ musi łączyć uczciwych ludzi z różnych środowisk. Gdy jednak ten cel zostanie osiągnięty i dotrwamy do zmiany władzy, członkowie KOD muszą stworzyć jakieś alternatywy dla skompromitowanych obecnie i w przeszłości partii. Obecnie nie ma… Czytaj więcej »
Dionizos
2 lat 9 miesięcy temu

Zarząd, to chyba sam nie wierzy w te swoje oświadczenia.

Czesława
2 lat 9 miesięcy temu

Zgadzam sie w zupełności XXI wiek zoobowiazuje Owszem mamy zapaść gospodarcza ale nie pozwólmy zabrać demokracji. Ktos kiedyś określił BYT OKRESLA SWIADOMOSC my po prostu sobie tego nie odbierajmy.

wojciech
2 lat 9 miesięcy temu

tylko z takim KOD -em mi po drodze.

Stefan
2 lat 9 miesięcy temu

Bezpartyjny Blok Współpracy z Nie-Tym-Rządem?

Bogusław
2 lat 8 miesięcy temu

Moim zdaniem coś w tym jest, ale całkiem inaczej. Bezpartyjny Blok Współpracy ze Wszystkimi. Wszyskimi tymi, którzy szanują demokrację: demokratycznie określone zasady funkcjonowania pństwa, demokratyczne instytucje, demokratyczne obyczaje na codzień.

Mgoog
2 lat 8 miesięcy temu

Bazpartyjny blok współpracy z każdym rządem, szanującym reguły demokracji. Naprawdę tak trudno to zrozumieć?

Sepo
2 lat 8 miesięcy temu

Gdzie był Kod kiedy rabowane były pieniądze z OFE?
Gdzie był Kod gdy wyszły na jaw taśmy z afery podsłuchowej?
Gdzie był Kod podczas wszystkich innym afer?
Piszecie, że celem Kodu jest „[…]obserwowanie działań władzy, protest przeciwko naruszaniu zasad demokracji[…]” ale wygląda na to, że protestujecie tylko przeciw PiSowi.
Jeżeli w następnych wyborach wygra przychylna wam partia tj. PO lub dziecko PO czyli nowoczesna to po Kodzie bedzie cisza na następne 4 lata.

kpt. Arianator
2 lat 8 miesięcy temu

Jak tam pogoda w Moskwie?

Andrzej
2 lat 8 miesięcy temu

KOD to świadomi obywatele czyli my , miej pretensję do siebie, ze nie organizowałeś protestu gdy coś Ci się nie podobało. Nie narzekaj ,że komuś się chce teraz, miej nadzieję , że potem też ktoś się znajdzie, moze Ty.

Elżbieta
2 lat 8 miesięcy temu

Mam marzenie. JA OBYWATEL – jako ważna jednostka w grupie MY NARÓD w UNII EUROPEJSKIEJ.
Mam marzenie, że KOD będzie ruchem obywatelskim który będzie patrzył na ręce każdej władzy z jakiej by nie była partii

Zdzisław
2 lat 8 miesięcy temu

Jeśli KOD zacznie chylić się ku upartyjnieniu ja natychmiast z niego zrezygnuję.

Lakosz
2 lat 8 miesięcy temu

Mam rozumieć, że wyrazem tej apartyjności i obserwacji, jest złożenie w sejmie własnego? projektu ustawy o TK i deklaracja zebrania pod nim 300 000 podpisów?

andrzejgost
2 lat 8 miesięcy temu

Cieszy mnie ta deklaracja.Nie chciał bym aby powtórzyła się sytuacja ze związkami zawodowymi które sprzedały się partiom politycznych.Nie chciałbym się znowu zawieść..Nie znam władzy która by nie dążyła do ograniczania demokracji.

kpt. Arianator
2 lat 8 miesięcy temu

Jeszcze demokracja nie zginęła, póki KOD istnieje.

Andrzej
2 lat 8 miesięcy temu

Nie należy składać oświadczeń dotyczących przyszłości w imieniu organizacji. Nie ma znaczenia jaki KOD będzie w przyszłości ważne jest to jaki jest teraz. Działanie ma przewidywalne znaczenie jedynie dla teraźniejszości. Co okaże się ważne w przyszłości będzie wiadome gdy ona nastanie. Nawet pogodę mozna przewidziec tylko na kilka dni naprzód.

Marcin

,,Żeby ja bleszczaty był, choć na jedno oko, to bym może uwierzył” – W. Kargul