Na czym tak naprawdę może polegać zdrowe odżywianie?

Wielu z nas chciałoby się dobrze odżywiać, często jednak pozostaje to pewnym modnym sloganem, w przypadku którego tak naprawdę nie wiemy, co oznacza w praktyce. Wyobrażenie na temat zdrowego jedzenia może tak naprawdę dotyczyć ograniczenia w codziennej diecie absolutnie wszystkiego, co wydaje się nam niezdrowe, natomiast taka dieta pełna restrykcji najczęściej jest na tyle wymagająca, że nie jesteśmy w stanie utrzymać jej przez dłuższy czas. Z tego też względu przejście na zdrową dietę powinno odbywać się wraz ze wzrostem świadomości co do tego, jakie produkty są zdrowe i jakie nawyki żywieniowe powinniśmy zmienić na lepsze w pierwszej kolejności. Jeśli nie jesteśmy pewni, od czego zacząć, warto skorzystać z pomocy dietetyka, który pomoże dostosować jadłospis do naszych indywidualnych potrzeb i stylu życia.
Nawyki żywieniowe, które nikomu nie służą
Tak naprawdę nie trzeba od razu przeprowadzać w swoim dotychczasowym żywieniu całkowitej rewolucji, aby można było powiedzieć, że idziemy w dobrym kierunku, jeśli chodzi o zdrowe nawyki. Zmiany najlepiej przeprowadzać stopniowo dając sobie 2-3 miesiące czasu na utrwalenie nowego nawyku tak, aby rzeczywiście był on w stanie zostać z nami na dłużej. Jak więc widać, zdrowe odżywianie to nie tylko to, co jemy, ale także zwracanie uwagi na to, czego nie jemy, gdyż mamy taką świadomość, że nam nie służy.
- To, co pijemy ma znaczenie – niezdrowym nawykiem żywieniowym jest regularne sięganie po napoje, które zawierają w swoim składzie duże ilości cukru. Mogą one powodować różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego oraz na przykład cukrzycę. Zamiast wybierać oranżadę czy coca-colę lepiej spróbować zastępować je zwykłą wodą. Krokiem w dobrą stronę będzie też niedosładzanie kawy czy herbaty. Zdrowe odżywianie to dbałość o siebie każdego dnia, a tym, co na pewno jest dla nas dobre to troska o odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Najlepiej wypijać dziennie minimum 1,5 litra wody niegazowanej.
- Regularność posiłków kluczem do sukcesu – tak naprawdę ani zbyt , ani zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami nie są dla nas korzystne. Jeśli pomijamy posiłki, to może to stanowić dla naszego organizmu sygnał, że trzeba magazynować zasoby na ciężkie czasy. Regularne jedzenie co około 3 godziny pozwala na utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi oraz daje nam energię do działania. Pamiętajmy przy tym, aby posiłki nie były zbyt obfite, a także o tym, że zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem jest unikanie podjadania pomiędzy posiłkami, szczególnie jeśli mówimy o takich przekąskach jak czipsy, paluszki, czekolady czy batony, które nie tylko nie odżywiają naszego organizmu, ale też stanowią puste kalorie.
- Warto dbać o odpowiednie proporcje – przede wszystkim chodzi o właściwe proporcje jeśli chodzi o ilość węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Żadnej diety nie można nazwać zdrową w przypadku, kiedy jest w niej dużo tłuszczy nasyconych (będących bezpośrednią przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu, który z kolei prowadzi do miażdżycy naczyń krwionośnych). Być może nie do końca zwracamy uwagę na to, jak ważnym elementem diety jest białko, które nie tylko jest budulcem mięśni, ale też niesamowicie sycące.