Spożywanie niebieskich, fioletowych warzyw i owoców i ich wpływ na nasze zdrowie.

Spożywanie niebieskich, fioletowych warzyw i owoców i ich wpływ na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce to jedyne w swoim rodzaju produkty spożywcze, w których znajdziemy liczne witaminy i minerały. Są podstawą naszego pożywienia. Spożywamy je bardzo często pod różną postacią. Wybierając się na zakupy do sklepu czy też na osiedlowy bazar, praktycznie rzecz biorąc nie zwracamy uwagi na to jakiego koloru warzywa i owoce wybieramy. Kolor ma jednak olbrzymie znaczenie, informuje nas o tym jakiego rodzaju właściwości lecznicze ma wybrane przez nas warzywo czy tez owoc.

Jednym z kolorów warzyw i owoców, które zawierają wiele cennych związków odżywczych są te, posiadające ciemne zabarwienie, a mianowicie wszystkie odcienie począwszy od koloru niebieskiego po kolor fioletowy. Produkty żywnościowe posiadające ten kolor mają niesamowite właściwości lecznicze, a co za tym idzie pozytywne skutki zdrowotne przede wszystkim na samopoczucie i funkcjonowanie naszego organizmu.

Czym spośród warzyw i owoców o innej barwie, wyróżniają się akurat fioletowe i niebieskie?

To po pierwsze źródła silnych antyoksydantów, przeciwutleniaczy, takich jak między innymi antocyjany. Są to takie związki, które chronią zdrowe komórki w naszym organizmie, dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce takich groźnych chorób jakimi są różnego rodzaju nowotwory.

Ciemne owoce, w tym głównie owoce jagodowe posiadają stosunkowo wysokie stężenie witaminy C, przez co ich spożywanie chroni nas w okresie przeziębienia czy grypy. Ich przeciwzapalne i antybakteryjne własności mają ogromny wpływ na naszą odporność i cały nasz układ immunologiczny. Należy pamiętać, że im ciemniejsze owoce i warzywa, tym więcej korzyści i związków mineralnych lepiej przyswajalnych przez nasz organizm.

Dlaczego jeszcze warto wprowadzić takie warzywa i owoce do naszej codziennej diety?

Jest kilka istotnych powodów, związki występujące w ich zabarwienie, chronią nasz układ krążenia, regulując ciśnienie krwi. Skutecznie hamują dolegliwości chorobowe spowodowane nieprawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego i moczowego. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, będą pomocne szczególnie osobom odchudzającym się.

Mają także korzystny wpływ na funkcjonowanie takich narządów jak mózg, zapobiegając występowaniu takim przypadłością jak uciążliwy stres czy też opóźniają procesy starzenia się. Biorąc pod uwagę tak wiele ich zalet, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy powinniśmy niezwłocznie wprowadzić je do naszych codziennych nawyków żywieniowych.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )