Jak dobrze się odżywiać, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni?

Jak dobrze się odżywiać, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni?

„Dieta jest właśnie taka, ale kto ma czas tyle gotować?”. Myślisz tak samo? Daj sobie z tym spokój. Nie musisz być na diecie. Pokażę Ci, jak przyrządzać szybkie, zdrowe posiłki.

Wiele osób nadal uważa, że gotowanie zdrowych posiłków, odchudzanie się i przyrządzanie własnych potraw jest trudne, czasochłonne i jest stratą energii. Czy to nadal jest przekonanie? Dlaczego ludzie uważają, że nie mają czasu ani pieniędzy na gotowanie zdrowych posiłków?

Oto, czego się dowiedziałam, kiedy przeprowadziłam badania.

Wiele osób nadal nie zna podstaw zdrowego odżywiania i wierzy w nienaukowe teorie krążące w Internecie. Na każdym kroku słyszymy, że nie możemy jeść tego, tamtego czy innego, że musimy jeść co 3-4 godziny i że nasiona chia są niezbędne w zdrowej diecie.

Na Twoim miejscu wpadłabym w panikę, zwariowała i olała całą dietę. Jestem tu, aby Ci pomóc. Pokażę ci, jak szybko i łatwo przygotowywać zdrowe, zbilansowane posiłki bez popadania w paranoję.

Zdrowe zakupy

Przykro mi, ale nie będziesz w stanie przygotować zdrowych, pożywnych posiłków, używając składników niskiej jakości. Upewnij się, że Twoja lodówka i szafki są w pełni zaopatrzone w nieprzetworzoną żywność.

Szokujące statystyki dotyczące otyłości i nadwagi w naszym kraju wynikają z zawartości lodówki przeciętnego Polaka (60% dorosłych ma nadwagę).

Twarożek i majonez to najczęstsze składniki kanapek. Mają one dużo kcal i niską wartość odżywczą. Chętniej zjesz kanapkę z serkiem śmietankowym, pomidorem i sałatą, jeśli masz w lodówce warzywa i serek śmietankowy. Taka kanapka dostarczy Ci mniej kalorii, a więcej witamin i minerałów.

Zdrowa i pełna życia lodówka to pierwszy krok do lepszych nawyków żywieniowych i zdrowszej diety.

Powinieneś znaleźć produkty, które lubisz i których możesz używać do przygotowywania swoich posiłków.

Nie masz prawa jeść zdrowej żywności, która Ci nie smakuje. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli będziesz zmuszać się do jedzenia czegoś, co Ci nie smakuje, szybko się poddasz i stracisz motywację.

Przygotuj posiłki na kilka dni

Nie musisz siedzieć cały dzień przy garach i codziennie przygotowywać posiłków. Osobiście staram się przygotowywać posiłki na 2-3 dni z wyprzedzeniem. Twoja dieta powinna być zróżnicowana, ale nie oznacza to, że musisz codziennie jeść 100 różnych potraw. Można zaplanować te same posiłki na dwa kolejne dni, a następnie zaplanować kolejne dwa dni z innymi daniami. Pozwoli to zaoszczędzić czas i pieniądze dzięki przygotowywaniu posiłków tylko raz na 2-3 dni. FoodSafety.gov podaje, że produkty takie jak mięso, makaron, warzywa i ryż mogą być przechowywane w lodówce do trzech dni po ugotowaniu. Po ugotowaniu najlepiej jest przechowywać i chłodzić posiłki w niskiej temperaturze. Należy pozostawić je do ostygnięcia, a następnie ponownie podgrzać. Zmniejsza to ryzyko namnażania się bakterii, czego należy unikać. Para jest doskonałym sposobem na odgrzewanie posiłków, np. para w kuchence parowej dostarcza żywności naturalnej wilgoci. Oznacza to, że kuchenka parowa podgrzeje jedzenie, a nie przypali go i zachowa jego składniki odżywcze.

Sprawdź 7 wskazówek, które pomogą ci przytyć w zdrowy sposób – http://prawidlowawaga.pl/a,mqrr

W różnych przepisach można wykorzystać ten sam produkt

Mam cenną wskazówkę dla tych, którzy nie lubią jeść tego samego dania dwa razy dziennie. Możesz zaoszczędzić czas i urozmaicić swoją dietę, wykorzystując te same składniki w różnych przepisach. Czy pieczesz mięso? Można je wykorzystać do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Czy gotujesz nasiona roślin strączkowych? Używaj ich w zupach, sałatkach i daniach głównych. Gotujesz ryż? Aby uzyskać różne smaki, podziel ryż na porcje i dopraw każdą z nich w inny sposób. Istnieje wiele opcji.

Szybkie rozwiązania

Nadejdzie taki czas, gdy po prostu nie będziesz mógł wejść do kuchni i gotować. Każdy ma taką historię. Nie martw się! Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele gotowych produktów wysokiej jakości. Zebrałam listę pięciu zestawów, z których korzystam najczęściej. Są one zdrowe i zbilansowane, a do tego gotowe do natychmiastowego spożycia.

  • Jogurt proteinowy np. typu islandzkiego + świeże owoce np. borówki + orzechy np. migdały.
  • Twarożek np. Piatnica light + bułka razowa np. grahamka + warzywa np. pomidorki koktajlowe.
  • Ryba wędzona np. łosoś + warzywa np. mix sałat + świeże owoce np. mango Mozzarella np. light + warzywa np. pomidor + pieczywo pełnoziarniste np. graham.
  • Mleczny napój proteinowy np. Mleczna Kraina dostępny w biedronce + świeże owoce np. banan + nerkowce z masłem orzechowym.
CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )